25
Joi, Apr
3 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Prestația jalnică a reprezentanților PSD Turda în ședința Consiliului local de marți, 31 ianuarie 2023, arată că acest partid a ajuns, probabil, la un minim istoric în ceea ce privește nivelul activității politice, într-un oraș în care predecesorii lor au reușit să miște lucrurile înspre binele cetățeanului. Până în 2020, când un cataclism numit Liviu Alexa Viorica Dăncilă a aruncat acest partid în „preistorie”, lăsându-l pe mâna unor personaje care nu doar că au ajuns în mod nestatutar, deci ilegal, pe conducerea filialei turdene, dar activitatea lor aruncă imaginea PSD Turda din lac în puț. Cu poziții, iată, anti-rromi, pro-maghiari și constant încercând să blocheze orice proiect în beneficiul turdenilor are actuala coaliție aflată la putere la Turda.

 

Pentru rromi, nu, pentru trafic, nu, pentru școala maghiară, da!

 

După ce, pe parcursul anului 2022 consilierii PSD s-au opus realizării unor investiții în beneficiul populației rrome din municipiul Turda, dar și preluării unei donații din partea Kaufland care ar fi dus la decongestionarea traficului din zona supermarketurilor din Mr. III (unde turdenii înjură în trafic de ani de zile), iată că aceștia ating maximul de preocupare pentru binele alegătorilor săi. Pesediștii din Consiliu, prin vocea celui mai nou ajuns în forul legislativ local, Cristian Pop, s-au manifestat cu multă grijă pentru ca sume importante din banii noștri, ai tuturor turdenilor, să ajung în conturile Bisericii Reformate Turda Veche, cu care municipalitatea se află într-un litigiu în instanțele de judecată. Acesta, printr-un amendament la proiectul de buget local pentru 2023, a solicitat să fie mutată o sumă de 320 mii de lei de la dotări și alte cheltuieli asimilate investițiilor într-un capitol de unde să poată fi virată în conturile Bisericii Reformate, pentru chiria școlii maghiare edificată sub oblăduirea „marelui patriot român” care este fostul primar, Tudor Ștefănie, sub conducerea căruia în municipiul Turda Prima Școală Românească a fost transformată în Liceul Josika Miklos! Nu mai revin asupra personajului de tristă amintire Josika Miklos și ce a făcut acesta împotriva românilor.

 

Apăsarea PSD Turda: Să se ia din banii pentru investiții ulterioare și să se plătească Parohiei Reformate Turda Veche!

 

Chemați să aprobe Proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Municipiului Turda pe anul 2023, aleșii PSD Turda au venit cu trei „amendamente”. Ghilimelele sunt provocate de lipsa de profesionalism în exprimarea a ceea ce înseamnă un amendament la proiectul de buget local.

Încă înainte de intrarea în discuții legate de proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului, Ginel Călugăr, șeful Direcției Strategie și Dezvoltare Locală din cadrul Primăriei municipiului Turda, a reiterat disponibilitatea sa și a colegilor din cadrul executivului de a sta la dispoziția consilierilor din opoziție pentru acordarea lămuririlor necesare, punctual, pe marginea structurii bugetului local, pentru a-i asista, practic, pe aceștia în formularea oricăror amendamente, acesta a ținut să precizeze: „modificarea bugetului prin amendamente sau solicitări de suplimentare a sumelor se poate face prin două moduri: prin relocare de sume între capitole bugetare sau prin indicarea expresă a unei surse de finanțare sare să susțină suplimentarea bugetului local față de cel prezentat”.

Consilierul PSD Turda, Cristian Pop, cel care a dat citire modificărilor dorite de social democrați la proiectul de buget, a solicitat tăierea a nu mai puțin de 3 milioane de lei, bani destinați, după propriile afirmații, întocmirii unor studii necesare pentru investiții ulterioare, și direcționarea lor spre reparații curente străzi (1 milion de lei), 340 mii lei pentru extinderea rețelei de apă și 320 de mii lei pentru cheltuieli judiciare și extrajudiciare (adică exact sumele care ar trebui plătite Parohiei Turda veche dacă ar exista o sentință definitivă și irevocabilă în procesul civil dintre Municipiul Turda și aceasta.

O sentință care, susține Cristian Pop, există. Nu a putut preciza numărul acesteia însă susține că a fost pronunțată pe 17 ianuarie, anul curent.

 

Nu se pot aloca bani în absența unei sentințe definitive!

 

Același șef al Direcției Strategie și Dezvoltare Locală din cadrul Primăriei municipiului Turda, Ginel Călugăr, l-a contrazis în plenul ședinței Consiliului local: „Din discuțiile cu Serviciul Administrație Publică locală nu există o sentință definitivă și executorie care să ne oblige să plătim această sumă și considerăm că este prematur să cuprindem în buget bani până cu avem o sentință definitivă și executorie. (...) Din nou, din informațiile pe care le deținem, nu avem o sentință definitivă și executorie. Din punct de vedere legal al cuprinderi acestei sume în buget, nu avem baza legală, dacă nu avem o sentință definitivă și executorie. Blocăm niște sume pe care nu le putem bloca. Dacă sunteți în posesia acestei sentințe ne facem culpa nostra!”

Habarnism juridic la aleși locali

 

Adevărul că există o sentință dar ea nu a fost comunicată părților până la momentul ședinței, iar respectiva sentință, pronunțată într-adevăr pe 17 ianuarie, nu este definitivă și executorie. Sentința este dată în apel, dar mai există calea recursului, pe care cu siguranță Municipiul Turda îl va formula în proces. Sentința poate fi găsită aici: https://portal.just.ro/33/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=11700000000142126&id_inst=33, pronunțată în dosarul 1477/117/2020 și prin care apelul declarat de Municipiul Turda este declarat de instanță ca nefondat. Iată ce spune hotărârea pe scurt a instanței de judecată de la Curtea de Apel Cluj: „Respinge ca nefondat apelul declarat de paraţii CLMT si MTP impotriva sentintei civile nr. 349 din 16.06.2022 a Tribunalului Cluj, pronuntata in dosar nr. 1477/117/2020, pe care o mentine. Obliga pe numitii apelanti sa plateasca intimatei PRTV suma de 3.000 lei, cheltuieli de judecata in apel. Cu drept de recurs in 30 de zile de la comunicare. Calea de atac se va depune la Curtea de Apel Cluj. Pronuntata prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin intermediul grefei instantei, azi, 17.01.2023.
Document: Hotarâre  3/2023  17.01.2023”.

Ne permitem să constatăm că, să fii ales local, să reprezinți un partid în Consiliul local, să ceri alocarea unor sume pentru plata unor despăgubiri dictate de o instanță de judecată iar tu să nu fii în stare să prezinți datele de identificare ale hotărârii... este cel puțin superficialitate, ca să nu folosi cuvinte mai grele, cum ar fi cele care trec prin capul celor care citesc aceste rânduri!

Pentru cititorii noștri, iată soluția pe scurt, inițială, pronunțată de Tribunalul Cluj în dosarul cu numărul 1477/117/2020, în care Parohia Reformată Turda Veche a reclamat Municipiul Turda, obiectul procesului fiind „pretenții”: „Tip solutie: Admite cererea. Solutia pe scurt: Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului MUNICIPIUL TURDA. Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta PAROHIA REFORMATĂ TURDA VECHE în contradictoriu cu pârâţii MUNICIPIUL TURDA prin PRIMAR şi CONSILIUL LOCAL TURDA şi în consecinţă: Obligă pârâţii să achite reclamantei suma de 279.265 lei, reprezentând chiria pentru imobilul situat în Turda, str. Dr. I. Raţiu nr. 42, pentru perioada 01.05.2017-31.03.2020. Obligă pârâţii să achite reclamantei suma de 19.189,7 lei, reprezentând dobânda legală de la data scadenţei până la data de 16.04.2020, precum şi dobânda legală în continuare până la restituirea efectivă a sumei menţionate. Obligă pârâţii să achite reclamantei suma de 7462,10 lei, cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Tribunalul Cluj-Secţia civilă, sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei, azi, 16 iunie 2022.
Document: Hotarâre  349/2022  16.06.2022”.

 

În loc de concluzie

 

Nu este de mirare că nici măcar reprezentanții UDMR nu au susținut amendamentul neadecvat al pesediștilor. De fapt, doar cei trei consilieri locali PSD, Bogdan Aruncutean, Monica Vancea și Cristian Pop au votat cu „pentru” propriul amendament, un amendament de care restul opoziției s-a dezis.

Am fi foarte curioși să aflăm părerea unor membri și/sau simpatizanți social-democrați turdeni despre demersul PSD Turda de a încerca să aloce bani pentru Parohia Reformată Turda Veche ca urmare a unui proces care nu a ajuns la final! Un demers de care evident, reprezentantul guvernului în teritoriu, subprefectul Răzvan Ciortea, președinte al filialei turdene a celor trei trandafiri, nu este străin. Cine crede că grupul PSD din Consiliul local poate prezenta amendamente care să nu fie voința partidului, se înșală. Ar fi imediat demiși, prin retragerea sprijinului politic. Ceea ce nu se va întâmpla în cazul de față.

La final, se cuvine un laudatio consilierei PSD, Monica Vancea, care spre deosebire de colegii săi de partid, a votat, la final, alături de coaliția aflată la putere formată din consilierii locali ai PNL și UDMR, proiectul bugetului local așa cum a fost el formulat de executivul condus de primarul Cristian Matei. Chiar dacă nu ne-am dat seama dacă a votat astfel cu intenție sau din... neatenție!

 

PS Am atașat și video cu minunata solicitare pesedistă care credem că a atras simpatia a mii de români și maghiar din Turda. Sau numai maghiari și nu mii?!

 

 

Citește și:

Să râdem cu consilierii locali! Azi, Cristian Pop. Cum nu știți cine e?!

sau

Președintele PSD Turda, Răzvan Ciortea (subprefect de Cluj), afirmații denigratoare la adresa rromilor din Turda! Reprezentantul comunității Margaretelor îl contrazice

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh