25
Joi, Apr
3 New Articles

Campia Turzii
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Spitalul Municipal „Dr. Cornel Igna” din Câmpia Turzii se modernizează pe zi ce trece. An de an și parcă într-un crescendo dirijat de la primărie,

spitalul este dotat cu alte și alte aparate moderne, tot mai scumpe și tot mai importante, menite să crească valoarea actului medical din fostul

oraș metalurgic și, de ce nu, să aducă eventual o clasificare superioară a instituției în procesele de acreditare realizate periodic de Autoritatea

Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS). Cel mai recent, iată, la aproximativ un an de la dotarea instituției sanitare cu un

computer tomograf modern, managerul de acolo, Adrian Antal, bifează o nouă importantă reușită: dotarea instituției pe care o conduce cu un

aparat RMN de ultimă generație.

 

Sănătate liberală clujeană

 

Să o spunem de la început, reușita este pe linie politico-administrativă, o investiție venită pe axa liberală primar Dorin Lojigan-președinte Consiliu Județean Cluj, Alin Tișe. Și ca să întregească aportul liberalilor la modernizările din actualul mandat, la inaugurarea noii aparaturi de rezonanță magnetică nucleară  a fost prezentă Irina Munteanu, prefectul județului Cluj, de loc din Câmpia Turzii. Ca o paranteză fie spus, multe i se pot reproșa președintelui CJ Cluj, Alin Tișe, și colegilor săi care dețin majoritatea în forul legislativ-administrativ județean, însă nu lipsa de atenție pentru domeniul medical. Mandatele acestuia sunt, să recunoaștem, de sume foarte importante de bani de la bugetul Consiliului Județean alocate multor instituții spitalicești, sume cu care instituțiile sanitare din județ se dotează cu aparatură și consumabile moderne și importante fără de care pacientul clujean s-ar afla exclusiv la mâna instituțiilor private de sănătate, la tarife prohibitive.

 

Aparat pentru investigații cu rezonanță magnetică nucleară de 1 milion de euro

 

Încă de la începutul prezentării făcute cu participarea mass media locale, managerul spitalului din Câmpia Turzii, Adrian Antal, a ținut să mulțumească președintelui Alin Tișe și primarului localității, Dorin Lojigan, manifestându-i speranța ca această nouă inaugurare să fie de bun augur: „Sperăm că noul RMN va aduce un plus pentru toți pacienții din zona noastră, Câmpia Turzii și comunele arondate, pentru toți cei care se adresează spitalului”, a spus managerul Adrian Antal la întâlnirea cu presa, înainte de a-i da cuvântul primarului Lojigan.

„Este o zi frumoasă pentru Câmpia Turzii, în care cu ajutorul întregului Consiliu Județean, în special al domnului Alin Tișe și al domnului consilier județean Dumitru Drăghici, care este colegul nostru, din Câmpia Turzii, am reușit să facem ceea ce promiteam în luna decembrie, să inaugurăm acest RMN, Este un aparat a cărui valoare se apropie de un milion de euro și a fost achiziționat în cadrul unui parteneriat între Primăria Câmpia Turzii și Consiliul Județean Cluj, cea mai mare parte venind de la forul condus de președintele Alin Tișe”, a afirmat primarul Lojigan, care a ținut să precizeze că, de acum, Câmpia Turzii este singurul municipiu din județ care beneficiază de un astfel de aparat RMN, în afara reședinței de județ, care este și unul dintre cele mai mari centre medicale universitare din țară.

 

Costuri mai mici pentru pacienți decât la Cluj

 

„Costurile stabilite pentru acest aparat este în jur de 450 lei (pentru procedura cea mai simplă), în timp ce la Cluj costă 7-800 lei ,adică aproape dublu, iar faptul că îl avem aici, acasă, face ca pacienții să nu mai fie nevoiți să plătească și cheltuielile de deplasare la Cluj-Napoca sau să piardă timpul cu drumul. Așa cum cu ajutorul Prefecturii Cluj am reușit să aducem la Câmpia Turzii, înmatriculările, pașapoartele, cazierul judiciar , iată că azi putem vorbi despre investiții importante în sănătate care duc spitalul nostru la alt nivel”, a ținut să transmită Dorin Lojigan celor care l-au ales, și nu numai. Edilul din Câmpia Turzii nu a uitat să mulțumească medicilor și întregului personal medical de la Spitalul din Câmpia Turzii și managerului Adrian Antal, subliniind că toate investițiile făcute la această importantă instituție sanitară din oraș sunt făcute la solicitarea celor care se ocupă de actul medical, nu impuse de politic sau administrativ.

 

Prefectul clujean recomandă Spitalul din Câmpia Turzii

 

La rândul său, prefectul județul Cluj, Irina Munteanu, a declarat: „De-a lungul vremii am fost un mare contestatar al Spitalului municipal deși mă aflam într-o dublă ipostază, atât de pacient  sau beneficiar al serviciului medical, cât și membru al administrației locale, în cadrul căreia, împreună cu domnul primar și restul colegilor, munceam, ne străduiam și încercam să îmbunătățim activitatea din spital. Ei bine, prin efort susținut și management corect, cu o echipă medicală valoroasă, lucrurile s-a schimbat extraordinar și de mulți ani nu am mai simțit nevoia să merg la Cluj sau în altă locație la spital. Și mă refer atât la mine și la fiul meu, cât și la părinții mei și chiar încurajez colegii sau prietenii să vină la Spitalul Câmpia Turzii”, a spus prefectul clujean.

 

Investiții și modernizări la spital, an de an

 

După ce s-a dat politicului ce este al politicului, administrativului ce este al administrativului, a venit rândul celor care se ocupă de actul medical de la Spitalul din Câmpia Turzii, în general, și de utilizarea noului aparat RMN, în special.

Directorul medical al spitalului, Sergiu Florin Pătcaș este medic specialist în obstetrică-ginecologie, iar cuvântul său a fost dedicat evidențierii modernizărilor continue de care a beneficiat Spitalul „dr. Cornel Igna” în ultimii ani: „La spitalul nostru din Câmpia Turzii s-au făcut investiții, necondiționat, în fiecare an. Vorbim de aparatură medicală și majoră destinată medicilor care activează pe secții, de la ecografe performante, de ultimă generație, la aparatul de laparoscopie care, de când a fost inaugurat, hai să zicem cam 30 % din intervențiile chirurgicale se desfășoară normal, cu acest aparat, pacienții nefiind nevoiți să mai plece în centrele universitare sau în alte spitale. Anul trecut, inaugurarea aparatului de tomografie computerizată și acum, aparatul de rezonanță magnetică nucleară, cu ajutorul căruia putem să facem intervenții chirurgicale mai laborioase, știind și anticipând incidentele sau complicațiile care pot să apară în timpul intervenției chirurgicale”, a spus directorul medical al unității spitalicești din Câmpia Turzii.

Și memoria noastră confirmă afirmațiile directorului medical al spitalului din Câmpia Turzii.

În 2017, spitalul a fost dotat cu un aparat de anestezie generală este produs de firma beligiană Medec, recunoscută în domeniu pe plan mondial. Aparatul în valoare de 130. 000 lei era menit să completeze sistemul de intervenții chirurgicale laparoscopice achiziționat în urmă cu câțiva ani. Demersurile și finanțările alocate în 2018 s-au concretizat în luna februarie a anului 2019 cu punerea în funcțiune a trei importante aparate medicale:

- Ecograful Doppler Color Acuson Juniper, în valoare de 152.915 lei, care permite o examinare de calitate superioară la nivelul abdomenului, părților moi și a sistemului vascular.

- Digitizor AGFA și stație de procesare, în valoare 84.148, 47 lei, cu ajutorul căruia s-a digitalizat serviciul de radiologie convențională pentru creșterea calității imaginilor obținute în urma examinării pacienților, astfel diagnosticul dat este exact și clar.

- Echipament medical de screening auditiv necesar testării auzului la nou-născuți, în valoare de 9.758 lei, cu ajutorul căruia se depistează din timp cazurile de hipoacuzie infantilă, lucru care aduce un confort psihoemoțional proaspetelor mămici și este un prim pas pentru întâmpinarea problemelor medicale în cazul noilor născuți.

Anul 2020, în plină pandemie, aduce pentru spital un sterilizator cu abur capacitate 160 l, cu generator electric de abur incorporat, preț 182.399,63 lei TVA inclus. Sterilizează materiale și instrumentar medical. Tot în 2020 s-au achiziționat două mese pentru operație de chirurgie generală, care vor fi folosite atât pentru chirurgie, cât și pentru ortopedie și ginecologie. Valoarea unei astfel de mese profesionale de operație se ridică la peste 85.000 lei. În noiembrie 2020 forul administrativ județean a achiziționat pentru Spitalul Municipal „Dr. Cornel Igna” din Câmpia Turzii un Computer Tomograf care duce la alt nivel dotarea Laboratorului de Radiologie. Valoarea aparatului medical este de 1.113.840 de lei, bani special alocați în acest scop din bugetul propriu al Consiliului Județean Cluj.

În octombrie 2021, tot Consiliul Județean Cluj achiziționează un nou echipament medical de înaltă tehnologie pentru Spitalul Municipal „Dr. Cornel Igna” din Câmpia Turzii. Este vorba despre un ecograf cu trei sonde – convexă, abdominală; liniară, pentru examinări de sân, tiroidă, vasculare, etc. și intracavitară/endovaginală care a costat 150.000 lei. O lună mai târziu, spitalul se dotează cu un incubator deschis, de ultimă generație, model Natally RW-610, în valoare de 30.882,24 de lei.

În anul 2022, cu sprijinul Primăriei Municipiului Câmpia Turzii, conducerea unității medicale a achiziționat trei lămpi scialitice, cu care a dotat trei săli de operație. Echipamentele utilizate în Secția de Chirurgie
emit o lumină fără umbre, care ajută la realizarea unor intervenții chirurgicale foarte precise.

În fine, tot în 2022 încep alocările de sume de către Consiliul Județean care s-au concretizat în aceste zile, când se finalizează un îndelungat și complex proces constituit de achiziționarea aparatului de rezonanță magnetică nucleară, montat în decembrie 2022 și acreditat pentru începerea activității în primăvara lui 2023, așa cum promiseseră încă de la finalul lui 2022, cei care se ocupă de destinele instituției spitalicești din Câmpia Turzii.

Despre toate aceste dotări puteți citi pe larg, accesând link-urile de la finalul acestui articol.

 

Medicul specialist dă valoare aparaturii

 

În amănunte mai tehnice a intrat medicul coordonator al Laboratorului de Radiologie,  Meda Constantea, medic radiolog, care a prezentat detalii despre utilitatea și importanța aparatului și a prezentat întreaga gamă de patologii în care noua aparatură poate fi utilă, precizând, totodată, și contraindicațiile. „O gamă largă de patologii poate fi investigată prin rezonanța magnetică. Ce ar mai fi de spus, poate referitor la contraindicații ale acestor examinări, ar fi unele, nu multe...

Sunt unele contraindicații absolute și anume purtătorii de cardiostimulatoare, de implanturi cohleare, de clipuri metalice arteriale, nu pot efectua această examinare. Apoi contraindicații relative ar fi protezele, materialele medicale implantate despre care nu se cunoaște de la producător dacă sunt RM compatibile. În ultimii ani, totuși, producătorii s-au afiliat și au rezolvat această problemă. S-au realizat proteze, implanturi, stenturi, sterilete, proteze ortopedice, clipuri colecistectomie, toate acestea se fabrică RM compatibile. Doar că acestea induc artefacte în achiziția imaginii, adică scad calitatea imaginii, produc artefacte de susceptibilitate locală. Apoi ar mai fi claustrofobia, pacienții claustrofobi și pacienții pediatrici, de vârstă mică. Tot contraindicații relativă, în cazul în care nu există un aparat de anestezie RM compatibil să se poată face o anestezie generală acestor pacienți și aparatură de monitorizare ATI RM compatibilă, sigur aceste examinări nu vor putea fi făcute sau vor putea fi făcute cu mare dificultate”, a spus medicul radiolog Meda Constantea.

În concluzie, investigațiile imagistice non-invazive, care se vor efectua cu acest aparat, vor contribui semnificativ la creșterea gradului de performanță și precizie al intervențiilor chirurgicale efectuate în Spitalul Municipal „Dr. Cornel Igna”.

Medicul Meda Constantea a furnizat foartă multă informație, ceea ce ne face să considerăm că va pune cu adevărat în valoare costisitoarea aparatură inaugurată, în beneficiul pacienților care îi vor trece pragul. Intervenția sa poate fi vizionată în video-ul alăturat, realizat de colegul Marian Oprea, de la Agora Media.

 Tișe a sprijinit întotdeauna Câmpia Turzii

 

La final, să-i dăm Cezarului, ce-i al Cezarului. Alin Păunel Tișe este un aliat politic de nădejde pentru cei din Câmpia Turzii, încă de când purta stindardul portocaliu al democraților clujeni. A avut întotdeauna colegi de nădejde la Câmpia Turzii, fie că aceștia s-au numit Ioan Vasinca, Radu Borza, Ioan Deac, Cristian Haiduc, Dumitru Drăghici sau Dorin Lojigan.

Chiar dacă nu a fost prezent la inaugurare, președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a transmis un comunicat de presă cu ocazia acestui eveniment în care se arată, printre altele că pentru această investiție, forul administrativ județean a alocat în anul precedent, din bugetul propriu al instituției, nu mai puțin de 1.500.000 de lei și a nominalizat și suma de 500.000 de lei, corespunzătoare cotelor defalcate din impozitul pe venit pe anul 2022.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj a ținut să sublinieze că: „Beneficiari ai acestei investiții vor fi circa 60.000 de cetățeni din Câmpia Turzii și din comunele limitrofe, pentru că, odată cu punerea în funcțiune a RMN-ului, au un acces mai facil și rapid, aproape de casă, la investigațiile realizate cu ajutorul acestui aparat de ultimă generație. În ce ne privește, vom continua să sprijinim spitalele clujene în realizarea investițiilor necesare, conștienți fiind că sănătatea este bunul cel mai de preț!”

 

Informații generale despre RMN-ul de la Câmpia Turzii

 

Aparatul de rezonanță magnetică nucleară din dotarea spitalului este unul de înaltă precizie, cu o inducție magnetică de 1.5 TESLA și 16 canale, care permite investigarea non-invazivă și diagnosticarea unui număr mare de patologii, boli și afecțiuni ale corpului uman. De la afecțiuni ale sistemului osos, la patologii cerebrale, de coloană vertebrală, cardiologice, angiografii, până la patologii ale sistemului genital feminin sau a organelor interne moi, toate pot fi investigate imagistic, prin intermediul acestui aparat RMN.

Cornel Igna” din Câmpia Turzii.

Rezonanța Magnetică Nucleară este o procedură non invazivă, neiradiantă, care permite obținerea unor imagini detaliate, clare și precise și ajută cadrele medicale să pună un diagnostic cât mai corect, într-un interval de timp redus.

În cadrul Spitalului Municipal „Dr. Cornel Igna” din Câmpia Turzii, aparatul RMN Siemens Healthineers, a fost amplasat în clădirea care până acum găzduia birourile administrative ale instituției.

 

----------------

Aparat ultramodern de anestezie la Spitalul din Câmpia Turzii

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh